Lugo lidera un ano máis o sector lácteo en Galicia e tamén en España. A economía do leite exprésase en 1,2 millóns de toneladas anuais, a metade da produción galega e case a quinta parte da española. Durante 2018, un total de 3.600 explotacións mantiveron vacas en produción na provincia de Lugo.
Cada ano, o sector lácteo perde un cinco por cento do total de explotacións por mor do prezo do leite, factor no que Galicia segue á cola das autonomías. Terrible dato para un segmento estratéxico que aporta o 12 por cento do valor da economía lucense, así como o 18 por cento do emprego na provincia.
Durante o 2018, a Xunta de Galicia xestionou achegas europeas por valor de 16 millóns de euros, beneficiando a 3.300 produtores de lácteo a través do Fondo Galego de Garantía Agraria. A esta cifra cómpre engadir os programas de mellora das explotacións e fomento de novas incorporacións de xoves á actividade gandeira, ademais das axudas directas para zonas con limitacións naturais e produción ecolóxica: un complemento de 5,9 millóns de euros para un milleiro de beneficiarios.
A Xunta de Galicia fixo públicos estes datos a través do delegado territorial, José Manuel Balseiro, que aproveitou a valorizar outros apoios indirectos. Citou os convenios de colaboración con Africor (control leiteiro de raza frisona) e co Ligal, o Laboratorio Interprofesional Galego de Análise de Leite; como tamén a participación do goberno galego nos centros de investigación Xenética Fontao –corporación pública cofinanciada polas asociacións de gandeiros– e o Cetal (Centro Tecnolóxico Agroalimentario), ámbolos con sede en Lugo.
As explotacións de Lugo ingresarían 47 millóns de euros máis co leite no prezo medio da UE