InicioEconomíaEcovine ultima o sistema de seguimento de maduración dos viñedos

Ecovine ultima o sistema de seguimento de maduración dos viñedos

O sistema do consorcio Ecovine inclúe unha cámara multiespectral capaz de medir a evolución aromática da uva, e o apoio dun sistema informatizado de axuda ás decisións

PUBLICADA O

- Advertisement -

O consorcio público-privado Ecovine presenta os primeiros resultados logo de dous anos. Como estaba previsto, o proxecto comprendeu o deseño dunha ferramenta para o seguimento da maduración das vides, en conxunto cun sistema de xestión integral que optimiza a produción vitivinícola e facilita a toma de decisións.

No proxecto participaron os equipos de investigación do Campus Terra liderados polos profesores Javier J. Cancela e Xesús Pablo González, en colaboración coas tecnolóxicas Elmantec e Teican Medioambiental, así como as adegas Lar de Riocabo  (Quiroga) e Ponte da Boga (O Couto, Castro Caldelas). O financiamento chega por parte da Axencia Galega de Innovación (Gain) a través dos fondos FEDER.

O obxectivo era acadar unha solución innovadora baseada en novas tecnoloxías para segmentar os viñedos, con alta precisión e resolución espacial. Esta información fai posible o control remoto do terreo, empregando visualización en liña e análises de datos masivos, a fin de optimizar esforzos e facilitar as decisións que antes dependían da experiencia e a intuición.

Capacidades que non existen no mercado

Reunión do consorcio Ecovine | USC
Reunión do consorcio Ecovine | USC

No mercado actual non existe ningún sistema semellante ao de Ecovine, capaz de medir os parámetros que inflúen sobre o desenvolvemento do viñedo, nin de relacionar estes factores cos diferentes tratamentos ensaiados. Por outra banda, permite unha análise certera con independencia do terreo e a vexetación, cuestión de primeira orde na sinuosa orografía galega, nomeadamente nos vales do Sil ou o Navia.

Así, Ecovine aspira a mellorar a posición competitiva dos membros do consorcio, mellorando ao tempo o uso dos recursos hídricos e nutritivos do solo. O sistema de seguimento foi deseñado co menor consumo enerxético e comporta o uso de enerxía solar; consta dunha cámara multiespectral cun rango de medicións superior aos equipos comerciais, un dron asociado que fixo o primeiro voo en xuño de 2017, e un sistema informático de monitorización e interpretación que asesora ás adegas. Como particularidade, a cámara é capaz de medir a evolución na composición aromática, o que pode resultar útil noutros cultivos.

ÚLTIMAS

Incendio nunha empresa de colchóns de Palas de Rei mobiliza un amplo operativo de emerxencias

Os servizos de emerxencias traballan na extinción dun incendio iniciado no exterior do recinto...

A Xunta só dá 10 días para consultar o expediente de Altri a 75 persoas interesadas

A Consellería de Economía e Industria recoñeceu a 75 persoas como interesadas no proxecto...

O PP lucense esixen a Tomé unha repartición “igualitaria” dos convenios da Deputación

Alcaldes e concelleiros do Partido Popular dos 67 concellos lucenses concentráronse este venres ante...

Dous detidos por estafar máis de 30.000 a unha empresa de Lugo

A Garda Civil de Lugo identificou a dous veciños de Cataluña que supostamente estafaron...