InicioSociedadeJavier Ferreiro, polbeiro: "Trouxemos 20 toneladas de polbo para o San Froilán,...

Javier Ferreiro, polbeiro: “Trouxemos 20 toneladas de polbo para o San Froilán, case nada que picar”

Amósase expectante polo tempo e pola repercusión nas obras de acceso ás casetas

PUBLICADA O

- Advertisement -

Do 5 ao 12 de setembro Lugo convértese no lugar de Galicia idóneo para comer, compartir con familia e amigos, mercar e pasalo ben. Comeza o San Froilán! E como ben di Javier Ferreiro, polbeiro: “O San Froilán sen polbo non é San Froilán”. Leva 35 anos dedicándose a esta profesión, é lucense i este será o segundo ano cortando o pulpo durante estas festas patronais. A súa familia dedicábase ao metal e el comezou a traballar moi novo facendo extras nas feiras. “Pouco a pouco funme metendo a cortar pulpo e ata hoxe”, sinala. Coa súa empresa La Fiesta del Pulpo, tal e como indica o nome, leva o producto estrela da nosa gastronomía por toda España: “Montamos por moitas cidades en Cataluña, País Vasco, Madrid, con esta modalidade de caseta, con carpa grande, tamén levamos marisco. E chegamos a montar incluso en Estrasburgo”. 

A Javier gústalle a súa profesión, con todo o bo que ten e co malo, xa que ao final defínea como “sacrificada” polos horarios. “Traballamos cando a xente está de vacacións, por exemplo”, comenta e recoñece que con todo, segue porque lle gusta. Con toda a traxectoria e experiencia é primerizo no San Froilán, xa que este é o segundo ano que está nas súas mans que a xente coma polbo na caseta Nadela. 

A PREVISIÓN PARA ESTA EDICIÓN: AS OBRAS E O TEMPO

“O ano pasado tanto nós como a xente saímos moi contentos desta experiencia”, confesa Javier que sendo da cidade da Muralla coñece a moitos dos que pasan pola caseta. Conta que o cliente lucense amósase orgulloso de que haxa alguén de aquí poñendo polbo no San Froilán. A oportunidade veu da mán da caseta Nadela que confiou no seu traballo para estas datas. Así, repite este ano e agarda que sexa igual de bo que o anterior, pero amósase preocupado polas obras que corta un dos accesos á zona das casetas: “A xente ten que atravesar zona de moita afluencia ou o parque para chegar e tampouco teñen para aparcar nas proximidades e penso que nos vai condicionar”. 

De igual modo non perden vista do estado do ceo e son conscientes de que chega un río atmosférico cargado de choiva. “O tempo non está axudando moito i é algo que marca especialmente que a xente se anime e máis se ten que camiñar moito por mor das obras”, di e lembra que, precisamente, o ano pasado contaran con bo clima que repercutiu en ver a caseta chea “case todos os anos”. 

Nesta pulpería traballan preto de 30 persoas arreo polo San Froilán e picando o polbo serían seis persoas. “Trouxemos sobre 20 toneladas del polbo, nada que picar”, expón cun sorriso. A súa xornada comeza sobre a unha mediodía ata ás cinco e logo de oito a doce. “Este sábado a previsión é de non comer e facer desde a unha ata as dúas da mañá, sen parar, un día apoteósico”, manifesta. 

“O POLBO DO ANO PASADO ERA UN 90% GALEGO”

“Isto das casetas é algo único en España, son moitos anos de tradición”, destaca e ben o sabe porque lembra de toda a vida vir comer o polbo todos os anos e ten medio século. Hai cousas que non cambian e el estes dous anos está traballando, pero a familia non falta a esta tradición e vén comelo. O polbo ten diferentes procedencias, “algo de todo” e iso que o ano pasado “o 90% do polbo era galego”. Porén como este ano hai escaseza e son cantidades cuantiosas non é doado xuntalas. Entón ten polbo tanto de aquí “do bo, que tamén o hai malo” e de Marrocos. E que ten que ter ser bo? “Pois ten que comer marisco, ten que ser carnoso, ter sabor e que non mermen demasiado. Eu se puidera escoller quedaría co polbo da Costa da Morte porque ten bo sabor, coce bastante ben e pela algo máis que o de Marrocos, pero sen ser esaxerado”. 

E saíndo de Galicia como valora a xente o polbo? “A xente de aquí come máis e aínda que o teñen máis accesible sempre o valoran e os de fóra que xa non o comen habitualmente, pois tamén. De feito teño uns clientes que veñen de Huelva con toda a familia estes días ata aquí para comer polbo”. Durante estes meses previos, conta, que veciños lle preguntaban se ía volver por este San Froilán porque se acordaban do ano anterior: “Espero que desta volta sexa igual de boa, que saia todo ben e pode seguir vindo!”. 

ÚLTIMAS

Bye, Bye X, Lugo Xornal deixa esta rede social pola desinformación

Lugo Xornal, como xa fixeron outros medios como Galicia Confidencia, The Guardian ou La...

Xorde unha petición en chance.org para que o Auditorio de Lugo leve o nome de “Fuxan os Ventos”

"Como habitante de Lugo, é importante para min que se valorice e se recoñeza...

A Garda Civil alerta dun aumento de estafas con criptomonedas en Lugo, que suman 2,5 millóns

A Garda Civil detectou na provincia de Lugo un aumento de estafas por aparentes plataformas web...

A xustiza recoñece o plus de nocturnidade a unha xerocultora dunha residencia en Castro Ribeiras de Lea

O Xulgado do social número 1 de Lugo recoñeceu o dereito dunha gerocultora da...