Carballos de Lugo para toneis e barricas irlandesas

Unha delegación do segundo grupo mundial en viños e licores avalía en Lugo a idoneidade de carballos e castiñeiros para empregar en toneis

Toneis dunha adega de Irish Distillers
Toneis dunha adega de Irish Distillers

Hai anos que Irish Distillers recorre ao grupo BioModem do Campus Terra para avaliar o potencial dos recursos forestais de Galicia. Recentemente, unha delegación da destilaría irlandesa realizou unha estadía en Lugo para supervisar o estado das carballeiras previamente seleccionadas para a elaboración de toneis.

Investigadores do GI-1720 BioModem –Modelización, Enerxía e Mecanización de Biosistemas– e da Escola Politécnica Superior de Enxeñaría compartiron coa delegación a evolución dos estudos que a Universidade de Santiago de Compostela realiza en colaboración coa empresa, en relación ás aptitudes da madeira de carballo galego para a tonelería. En meses vindeiros investigarán o uso do castiñeiro en barricas.

A dilatada relación entre a EPS de Enxeñaría de Lugo e Irish Distillers implicou o contacto con propietarios de carballeiras de dimensións e superficie interesantes. A explotación da madeira para toneis irá en todo caso acompañado do selo FSC de Certificación Forestal, asegurando a persistencia da masa de carballo. A sostibilidade é un dos esforzos principais destes traballos, orientados cara á conservación do monte galego, para o que contan co apoio da Deputación de Lugo. A autoridade provincial aspira a unificar os grupos de propietarios forestais baixo a mesma figura fiscal e física, facilitando a xestión e a valorización das áreas rurais.

Carballo e castiñeiro, tradición milenaria en toneis

Complexo de maduración de Irish Distillers en Dungourney
Complexo de maduración de Irish Distillers en Dungourney

A fase actual das pescudas baséase en masas con pés de carballo libres de pólas ata alomenos seis ou sete metros de altura, salientable rectitude do fuste, e dimensións mínimas diametrais por enriba dos 35 centímetros. Malia que esta clase de pés non son os máis abondosos, a boa calidade das masas galegas de carballos garante o abastecemento de materia prima.

Así as cousas, o grupo BioModem dará continuidade ás investigacións con castiñeiro, avaliando a aptitude enolóxica a través da análise de compoñentes volátiles que a madeira pode transmitir aos licores durante a maduración.

O potencial do castiñeiro en tonelería ten precedentes dende a época romana ata o século pasado. Partindo desta tradición, a comitiva irlandesa e a USC queren valorar con precisión a aptitude física, mecánica e tecnolóxica para o aproveitamento en toneis, prestacións que quedaron constatadas logo dos traballos realizados no último ano.

Irish Distillers forma parte da multinacional Pernod Ricard, o segundo produtor mundial por volume de venda de viño e licores. O conglomerado está na lista de valores CAC40, o índice bursátil francés, e comprende seis compañías e oitenta e seis marcas destes produtos.

DEIXAR UN COMENTARIO

Please enter your comment!
Please enter your name here