InicioSociedadeConcentración para evitar que "morra" o sector gandeiro de Lugo

Concentración para evitar que “morra” o sector gandeiro de Lugo

UU.AA. estima que "sobreviven" sobre 3.500 explotacións, con 20 ou máis vacas, o que supón máis da metade delas que operan en Galicia.

PUBLICADA O

- Advertisement -

O secretario de Unións Agrarias (UU.AA.), Roberto García, alertou do peche de “moitas explotacións” de vacas de carne, porque se dispararon os custos de produción e os prezos seguen “estancados” desde fai quince anos.

Así, fixo fincapé neste problema tras participar na primeira concentración convocada por este sindicato ante a Delegación da Xunta en Lugo co fin de concienciar á Administración autonómica de pór freo a esta tendencia “negativa”. García avisa de que “o risco na maioría delas (granxas de carne) é que se moven nuns ingresos anuais que non chegan ao Salario Mínimo Interprofesional” e, advirte, “se esta situación non se corrixe, moitas delas veranse abocadas a pechar”.

Na provincia de Lugo estima que “sobreviven” sobre 3.500 explotacións, con 20 ou máis vacas, o que supón máis da metade delas que operan en Galicia. Este dirixente agrario advertiu de que “aguantan por varias razóns; unha ten que ver cunha idade próxima á xubilación, con dificultades para reciclarse noutro tipo de actividade agraria e están tamén en zonas de montaña onde as alternativas laborais son escasas”.

“Non é tanto un problema de viabilidade económica, senón case de ausencia doutro tipo de alternativa e é por iso polo que seguen aguantando”, e non pechan, aseverou. “O risco non é que quedemos desabastecidos desta carne de calidade, é que é este tipo de explotacións xogan un papel determinante en manter abertas determinadas aldeas e pobos e sobre todo xogan un papel determinante na limpeza das zonas de montaña”, comentou.

Finalmente, sinalou que “no sector da carne sucedéronse tres crises seguidas; unha caída brutal do prezo durante a pandemia, como consecuencia do peche da hostalaría e baixada do turismo, uns prezos conxelados desde fai quince anos” e “agora súmaselle os custos de produción, co encarecemento da luz, dos pensos e dos abonos”, concluíu.

ÚLTIMAS

O Colexio de Arquitectos de Galicia presenta alegacións ao proxecto de Altri en Palas e pide máis información

O Colexio oficial de Arquitectos de Galicia (COAG) acordou presentar alegacións ao Estudo de...

O vello profesor Xesús Alonso Montero volta ao seu instituto de Lugo para unha gran homenaxe

O destacado escritor, lingüista, profesor e ex presidente da Real Academia Galega (RAG), Xesús...

O BNG urxe ao Ministerio de Transportes realizar actuacións na N-6 ao seu paso polos concellos lucenses

O deputado do BNG no Congreso, Néstor Rego, rexistrou varias iniciativas na cámara baixa...

Investigados dous lucenses tras atopar un can abandonado que fora dado de baixa por falecemento

A Garda Civil investiga a dous veciños das localidades lucenses de Castroverde e do Corgo como supostos autores...