O Capón de Vilalba, o rei gastronómico do Nadal un ano máis

O evento de promoción reuniu centos de visitantes, criadores, clientes e curiosos.

Dúas persoas suxeitan un capón na tradicional Feira de Nadal, `Feira do capón de Vilalba´. onde se venden os mellores capóns para a cea de Noiteboa de toda España, en Lugo-Galicia (España), a 22 de decembro de 2019.. CARLOS CASTRO - Europa Press

A Feira do Capón de Vilalba, con case 200 anos de antigüidade, reafirma o seu éxito na celebración de 2019, na que se mesturou a tradición do festexo con toques de modernidade máis próximos ao século XXI.

Centos de vilalbeses, criadores, clientes e curiosos achegáronse este domingo á Feira do Capón de Vilalba para gozar dun evento que se celebra a finais de ano e coincide cos días previos á cea de Noiteboa e comida de Nadal.

Non é casualidade que moitos se dirixiron ao pobo para facerse cun deses exemplares de capón –galos castrados de gran valor gastronómico– que presidirán a mesa nestes días tan sinalados.

A alcaldesa de Vilalba, Elba Veleiro, explicou que nesta ocasión  se quixo conservar a tradición do evento e conxugala con “toques de modernidade” coa presenza dun ‘showcooking’ que tivo o capón como ingrediente estrela, así como un ‘food truck’ con produtos galegos.

Arroupando as 362 pezas de capón que se puxeron á venda na carpa, estiveron outros pratos como o roscón de Vilalba, o queixo San Simón, mel de Vilalba, as filloas de Muimenta, a galiña de Mos ou o porco celta.

O “ÉXITO” DA FEIRA

Con todo, os protagonistas da ocasión seguiron sendo os exemplares de galo castrado, un produto que rolda os 100 euros por peza e que neste 2019 pasaron dos 130 a 362. A xuízo da alcaldesa, esta convocatoria foi un “éxito”, a carpa estivo chea durante toda a mañá a pesar da “alerta vermella” e as “inclemencias meteorolóxicas” da pasada xornada.

Co transcurso do día, o recinto feiral foise enchendo e o “esforzo de coordinación” entre o Concello de Vilalba e a asociación de criadores deu os seus froitos co repunte de exemplares deste ano, que duplica ao anterior.

Veleiro tamén admite que nos últimos anos houbo un descenso do número de pezas porque a venda anticipaba estaba a comer terreo ao propio día da Feira. Ademais, a “exquisitez” do produto estendeuse máis aló das fronteiras de Vilalba e desde entón é moi demandado por empresas e restaurantes de toda España.

A pesar de todo, este ano a Feira demostrou ser capaz de manterse viva e de volver ser unha das “fotos emblemáticas” do municipio lugués.

PREMIOS

Para revitalizar a súa repercusión, o acto repartiu cinco premios aos criadores de capóns. Tres deles son habituais cada ano, pero outros dous foron sorpresas para os asistentes. Os galardóns coñecidos repártense ao mellor par de capóns, á mellor cesta (catro exemplares) e ao mellor criador. Os novos foron para o criador novel e ao que presentou un maior número de capóns á venda na Feira.

O novel gañouno un mozo duns 20 anos que resultou o menos veterano dos 32 criadores que participaron. Por outra banda, o premio ao maior número de capóns presentados gañouno unha muller que empatara con outra nesta categoría pero que, como a primeira xa obtivera o premio a mellor criadora, quedou co recoñecemento.

UN CAPÓN PARA O PRESIDENTE DA XUNTA

Ademais, este ano o Concello fixo dous agasallos institucionais a dúas personalidades relevantes en Galicia, resaltou Elba Veleiro. As dúas mellores pezas de capóns foron para o presidente da Xunta, Alberto Núñez Feijóo, e a outra para o que este ano foi pregoeiro das festas de San Ramón de Vilalba, Alberto García-Basteiro.

Despois de varios anos sen envialo, este ano tampouco se reservou un capón para a Casa Real como si se fixo noutras ocasións durante moitos anos.

No acto tamén estivo presente o presidente da Deputación de Lugo, José Tomé, que destacou a relevancia desta feira e a importancia do sector primario en Lugo que tamén apoia a Administración autonómica. Neste caso cunha subvención de 3.000 euros para esta festa centenaria.