A expansión do aceite galego, considerado “o novo albariño”

A recuperación e aprobación oficial das variedades autóctonas de oliva abre un proceso con enorme potencial para a comercialización do aceite galego

Traballos de recolección das olivas no lugar do Soldón en Quiroga / XdL
Traballos de recolección das olivas no lugar do Soldón en Quiroga | XdL

Xa hai quen se atreve a aventurar que o aceite galego vai camiño de ser o novo albariño. Carmen Martínez Rodríguez dirixe o grupo de viticultura da Misión Biolóxica de Galicia do CSIC (Consello Superior de Investigacións Científicas), e compara a explosión do aceite galego coa do albariño de hai trinta anos. Esta investigadora e o seu equipo de traballo, que levan uns anos traballando nun proxecto financiado pola Fundación Juana de la Vega, percorren Galicia marcando oliveiras centenarias e falando con propietarios de oliveirais para detectar e catalogar variedades autóctonas.

A finais do 2017 as variedades brava galega e mansa galega foron aprobadas por resolución da Dirección Xeral de Producións e Mercados Agrarios, co cal estas dúas variedades xa se poden cultivar e comercializar oficialmente. Pero os estudios están indo máis alá e o pasado ano a investigación permitiu a catalogación de 13 tipoloxías autóctonas que haberá que seguir estudando e ‘bautizar’.

Na comarca de Quiroga hai moito potencial, e dende hai anos trabállase no cultivo e na recuperación de oliveiras autóctonas. Sabedores do futuro prometedor do ouro líquido desta zona, emprendedores como Julio Quiroga e os seus socios de Ouro de Quiroga, S.L. están apostando por este sector.

Xornal de Lemos entrevista ao responsable desta cooperativa, herdeira da tradición olivareira da comarca do Courel, e que recupera dúas variedades autóctonas

DEIXAR UN COMENTARIO

Please enter your comment!
Please enter your name here